BACKUP 💾 Ako zálohovať a obnoviť KODI.


Programový doplnok BACKUP na zálohovanie a obnovu KODI databázy a konfiguračných súborov pre prípad havárie alebo poškodenia súboru.

Určite už aj vám sa v minulosti stalo, že sa vám poškodila konfigurácia KODI alebo niečo prestalo fungovať tak, ako predtým a načo ste boli zvyknutý. V takomto prípade ste si určite priali mať zálohu KODI.

Teraz už môžete zálohovať a obnoviť KODI na jeden klik. Ak si podľa návodu uvedeného nižšie v tomto článku nainštalujete oficiálny doplnok Backup,budete môcť exportovať databázu,playlist,náhľady,doplnky a konfigurácie.

Zálohy budete môcť ukladať na akékoľvek zapisovateľné medium alebo priamo do cloudového úložiska Dropbox manuálne na požiadanie alebo automaticky plánovačom záloh.

Zálohovanie KODI je potrebné hlavne z týchto dvoch dôvodov. Prvým dôvodom je poškodenie konfigurácie alebo zlyhanie systému . Druhým dôvodom je prenos KODI včetne konfigurácie a doplnkov z jedného zariadenia na druhé zariadenie.

Zálohovanie je tiež veľmi dôležité pred akoukoľvek aktualizáciou alebo zmenami, ktoré máte v úmysle vykonať na KODI. Tento doplnok perfektne funguje na KODI 20 Nexus,19 Matrix ale aj na starších verziách.

Niekedy sa stáva, že nefungujú niektoré doplnky ako napríklad Stream Cinema alebo Stream Cinema Comunity. V takomto prípade nepomôže obnova zo zálohy,pretože porucha je pravdepodobne spôsobená preťažením serverov. Či sú serveri Stram Cinema Comunity v prevádzke zistite na tomto odkaze. Ak sú serveri preťažené je potrebné pár hodin počkať a za ten čas sledovať obľúbené filmy pomocou doplnku Sosáč alebo FastShare.


Ako nainštalovať Backup doplnok.

Aj keď existuje viacero postupov ako zálohovať databázu a konfiguračné súbory KODI,pomocou doplnku Backup je to najjednoduchšie riešenie a zálohu vytvorite alebo KODI obnovíte na jeden klik.

Backup KODI

Pretože doplnok Backup je súčasťou oficiálneho úložiska doplnkov KODI,inštalácia je veľmi jednoduchá a zaberie vám iba minimum času. Spustite aplikáciu KODI a postupujte následovne:

Potrebný čas: 1 minúta

Ako nainštalovať Backup doplnok na KODI.

  1. Kliknite na Doplnky.

    Doplnky

  2. V okne Doplnky kliknite na Stiahnuť.

    Stiahnuť

  3. Vyberte Programové doplnky.

    Programové doplnky

  4. Kliknite na doplnok Backup.

    Backup

  5. Kliknite na Inštalovať.

    Inštalovať

Hotovo. Do pár sekúnd sa zobrazí v pravom hornom rohu informačná správa o úspešnej inštalácií Backup doplnku.

Doplnok nainštalovaný

Ako nakonfigurovať Backup doplnok.

Ešte predtým ako začnete zálohovať vaše KODI,je potrebné určiť aké súbory chcete zálohovať a kde bude záloha uložená ,prípadne aj vykonať ďalšie nastavenia tohto skvelého doplnku.

Ak sa vám podarilo nainštalovať doplnok podľa návodu vyššie,kliknite na Backup. Ak chcete sa k doplnku dostať z hlavného panela KODI kliknite na doplnky a potom programové doplnkyBackup. V okne KODI Backup – Režim kliknite na Open Settings. Otvorí sa vám okno Nastavenia.

Backup - Nastavenia

ℹ️ – Nevidíte niektoré nastavenia? Skúste prepnúť základné nastavenia na štandardné,pokročilé alebo expertné.

Všeobecné nastavenia doplnku Backup.

V časti všeobecne spravidla nič nastavovať nemusíte. Ak chcete ušetriť miesto na disku,môžete zapnúť kompresiu do zip súboru. Ak budete často zálohovať,môžete nastaviť počet najaktuálnejších záloh a ostatné staršie zálohy budú automaticky zmazané. Ak v tomto nastavení ponecháte 0 všetky zálohy budú zachované.

Vzdialený priečinok.

Vzdialený priečinok musíte nastaviť ešte pred prvým zálohovaním. V tomto nastavení určite,kde sa budú ukladať vaše záložné súbory. Zálohovať môžete do ľubovoľného priečinka na vašom zariadení alebo externe na USB flash,pamäťovú kartu či sieťový disk. V tomto nastavení môžete prehliadať vzdialenú cestu alebo ju môžete rovno zadať. Existuje aj možnosť využiť na zálohovanie externé služby ako je Dropbox alebo Google Disk.

Voľba súboru.

V tomto nastavení si môžete vybrať čo bude zálohované. V režime Simple môžete zapnúť alebo vypnúť zálohovanie dát doplnkov,konfiguračné súbory,databázu,game saver,playlist,profily,náhľady-fanarty a užívateľské doplnky. Pre pokročilých uživateľov jetu aj režim Advanced.

Plánovač záloh.

V tomto nastavení môžete aktivovať automatické zálohovanie. Ak povolíte plánovač,nastavte či sa ma KODI zálohovať každý deň,raz v týždni,prvý deň v mesiaci alebo si vytvorte vlastný plán a nezabudnite nastaviť čas spustenia zálohovania. Okrem toho je možné nastaviť vypnutie po skončení zálohy.


Ako manuálne zálohovať KODI.

Okrem automatického zálohovania môžete KODI uložiť aj manuálne kedykoľvek na požiadanie. Túto možnosť využijete hlavne vtedy,ak máte málo miesta na zálohovanie a automatické zálohy by vám rýchlo zaplnily disk.

Ak používate stabilnú verziu KODI a netestujete nové vývojové verzie a často neinštalujete nové doplnky,stačí vám KODI zálohovať iba sporadicky. Zálohujte iba pred aktualizáciou KODI na novšiu verziu alebo pred inštaláciou nových repozitárov a doplnkov. Spravidla vám stačí ponechať si 1 až 3 najnovšie zálohy.

Ak ste nainštalovali a nakonfigurovali doplnok Backup,manuálne zálohovanie je veľmi jednoduchý proces.

  1. Spuste aplikáciu KODI
  2. Kliknite na položku Doplnky
  3. Kliknite na položku Programové doplnky
  4. Kliknite na doplnok Backup
  5. Vyberte režim Záloha

Počkajte chvíľu kým sa zálohovanie KODI celkom dokončí a až tak môžete vypnúť aplikáciu KODI.

Zálohovanie KODI

Ako obnoviť KODI zo zálohy.

Rovnako ako zálohovanie aj obnova KODI zo zálohy je veľmi jednoduchá. Ak zistite, že vám niečo v KODI prestalo fungovať tak ako predtým,obnovte KODI z niektorej z posledných záloh. Ak to nie je možné,úplne odinštalujte a znova nainštalujte KODI+doplnok Backup. Následne nastavte cestu k záložným súborom a obnovte KODI.

Doplnok Backup nájdete v časti “Programové doplnky”,postup je následovný:

  1. Spuste aplikáciu KODI.
  2. Kliknite na položku Doplnky.
  3. Kliknite na položku Programové doplnky.
  4. Kliknite na doplnok Backup.
  5. Vyberte režim Obnova.
  6. Vyberte priečinok zálohy.
  7. Vyberte súbory ktoré chcete obnoviť a kliknite na tlačítko OK.

Počkajte chvíľku na dokončenie procesu obnovy. Ak obnova skončí reštartujte KODI. Po opätovnom spustení aplikácie KODI zistite, že všetko funguje tak ako predtým,keď ste túto zálohu vytvorili.


Ako preniesť KODI z jedného zariadenia na druhé zariadenie pomocou doplnku Backup.

Ak chcete preniesť svoj Kodi z jedného zariadenia do druhého, je potrebné nainštalovať Backup doplnok na obe zariadenia. Zálohujte si Kodi na zdrojovom zariadení, skopírujte záložný súbor do cieľového zariadenia alebo Dropboxu a obnovte Kodi na cieľovom zariadení. Na prenos záložných súborov môžete použiť aj USB disk alebo pamäťovú kartu.

Pozor! Táto metóda nebude fungovať, ak používate dve rôzne platformy, napríklad ako zdroj je počítač so systémom Windows a cieľ je zariadenie so systémom Android . V tomto prípade budete musieť skopírovať adresár Kodi manuálne. Tiež sa uistite, že používate rovnakú verziu Kodi na oboch zariadeniach.

Získajte prístup k väčšiemu obsahu a chráňte svoje súkromie.

Pripojte sa k internetu anonymne,schovajte svoju verejnú IP adresu a šifrujte prenášane údaje.

Pri streamovaní videa alebo hudby MUSÍTE POUŽIVAŤ VPN,čo je jediný spôsob ako získať prístup k ďalšiemu obsahu a zároveň zabezpečiť používanie KODI. Tu sú základné vlastnosti VPN:

Moja IP adresa

Informácie o vašom pripojení k internetu:

IP adresa:

Mesto:

Štát:

Operačný systém:

ISP:

Schovajte svoju IP adresu a chráňte dôležité údaje pri streamovaní obsahu a surfovaní po internete.

  • Získajte prístup k ďalšiemu obsahu – Väčšina doplnkov KODI sprístupňuje iba obsah na streamovanie z obmedzeného počtu krajín. Jediný spôsob ako obísť takéto geografické obmedzenia je zmena IP adresy pomocou služby VPN. Otvorte všetky doplnky KODI a streamujte všetok obsah knižnic pomocou VPN.
  • Vyhnite sa rizikám používania nelegálnych doplnkov – Množstvo doplnkov tretích strán sťahuje obsah z nelegálnych zdrojov,čo by vás mohlo dostať do právnych problémov. Okrem pirátského obsahu niektoré doplnky obsahujú nebezpečný malware. Ak chcete zabrániť ostatným v sledovaniu používajte VPN sieť,ktorá skryje všetko čo robíte v KODI a na internete. Pripojte sa na internet anonymne.
  • Zabraňte sledovaniu zo strany poskytovateľa pripojenia k internetu – Ak poskytovateľ internetových služieb uvidí že používate KODI,môže obmedziť vašu internetovú linku. Ak zisti že používate nelegálne doplnky môže vás upozorniť na porušenie autorských práv. Vyhnite sa týmto obmedzeniam šifrovaním prenášaných údajov pomocou VPN,aby nikto nemohol sledovať vaše online aktivity.

Existuje veľké množstvo VPN,no nie každá je vhodná pre KODI a stream ovanie. Potrebujete takú VPN,ktorá odblokuje akýkoľvek doplnok KODI a zároveň ochráni vaše digitálne súkromie.

Po otestovaní viacerých služieb VPN odporúčam najlepšiu NORD VPN,ktorá je lídrom na poli vývoja bezpečnostných aplikácií. Ako lacnejšiu alternativu odporúčam PURE VPN,ktorá nijak nezaostáva za prvou službou. Obidve služby VPN sú vhodné pre KODI,kladú veľký dôraz na súkromie používateľa a sú úplne legálnymi službami vo väčšine krajin sveta.

Vyskúšajte VPN bez rizika. Ak nebudete zo službou spokojný,môžete do 30 dní požiadať o vrátenie peňazí.


Inštruktážne video.

Aby som vám uľahčil proces inštalácie,nastavenia,zálohovania a obnovy KODI,pripravil som pre vás toto inštruktážne video. Pridajte sa aj vy zadarmo na bezpečnú platformu ODYSEE,aby vám už nič neuniklo.

Všetky inštruktážne videá môžete sledovať na necenzúrovanej video-platforme postavenej na technológií blockchain.

Vychutnajte si tvorcov nezávislého obsahu.


Záver.

Programový doplnok Backup na zálohovanie a obnovu poškodených súborov KODI je veľmi užitočný pre každého užívateľa. Kodi je náchylný na nestabilitu a môže kedykoľvek havarovať hlavne vtedy, ak používate vývojové verzie.

Aj stabilná verzia KODI môže po čase používania vykazovať nestabilitu. Rizikové sú hlavne niektoré doplnky tretích strán,ktoré okrem možného poškodenia systému majú prístup aj k osobným údajom uloženým na zariadení.

Na ochranu vášho zariadenia pred týmito hrozbami sa okrem kvalitného antivirového riešenia odporúča aj ochrana VPN. Vyskúšajte obľúbenú Pure VPN alebo Nord VPN,ktoré ponúkajú kompletnú ochranu súkromia na internete.

Ak si zálohujete KODI a budete pri stream ovani použivať sieť VPN,môžete si byť istí,že sa vám v budúcnosti nič hrozné nemôže stať a v prípade potreby si môžete KODI ľahko kedykoľvek obnoviť zo zálohy.

Ak bol tento článok pre vás prínosom a páči sa vám,poprosím o zdieľanie,možno pomôže zo zálohovaním KODI aj vaším priateľom na sociálnych sietiach. Ďakujem.


4.8/5 - (42 hlasov)

Ak sa vám príspevok páči a je pre vás prínosom poprosím o zdieľanie,ďakujem.

Zdieľanie je spolupráca.

Ak sa vám tento článok páči, prosím, zdieľajte ho so svojimi priateľmi a známymi. Vaša podpora je pre mňa veľmi dôležitá a pomôže mi dosiahnuť väčšiu čitateľskú základňu. Ďakujem!

Index